Mediation

Wat is mediation?

Mediation is snel, niet duur en iedereen wint. Conflicten komen overal en bij iedereen voor. Maar hoe ga je ermee om? Bij mediation voer je samen een aantal gesprekken onder begeleiding van een onpartijdige mediator. Met de andere partij probeer je tot de kern van de ruzie te komen en benoemen jullie je persoonlijke wensen en behoeften. Omdat je zelf actief moet en mag meedenken over een oplossing, is maatwerk meestal mogelijk. Mediation houdt rekening met de belangen van beide partijen: een win-winsituatie.

Met een mediationgesprek komen partijen vaak dichter tot elkaar, omdat een neutraal en onpartijdig mediator het proces bewaakt. Vertrouwelijkheid is erg belangrijk bij mediation. Om dit te waarborgen wordt aan het begin van de mediation een mediationovereenkomst getekend door partijen en mediator. Hierin staat onder andere dat alles wat tijdens de mediation wordt besproken vertrouwelijk is en geheim blijft. Ook als de mediation is beëindigd!

Wanneer mediation?

Mensen zijn sociale wezens en staan in relatie tot elkaar. Dat kan gaan om een werkrelatie, een familierelatie, een liefdesrelatie, een burenrelatie en soms lopen deze relaties door elkaar heen. Conflicten binnen relaties ontstaan vaak door tegenstrijdige standpunten en principes. Meestal lost men deze in goed overleg op. Maar soms lukt dat niet. Als jullie er samen niet uitkomen dan kan een mediator uitkomst bieden, als neutrale derde partij .


Een mediator staat niet lang stil bij het verleden, maar is juist geïnteresseerd in het heden en motiveert deelnemers om samen naar de toekomst te kijken. En tijdens het mediationtraject veranderen ruziënde tegenstanders in pratende conflictpartners. Als deelnemers begrip en empathie voor elkaar kunnen opbrengen, dan is het vaak nog een kwestie van onderhandelen en ligt een overeenkomst binnen handbereik. Er samen uitkomen, dat voelt altijd goed.

Wat is arbeidsmediation?

Als er sprake is van een conflict op het werk dan is het verstandig om een mediator in te schakelen die is gespecialiseerd in arbeidsmediation. Deze onafhankelijke arbeidsmediator is geen rechter die beslissingen oplegt, maar een neutrale gespreksleider die deelnemers in arbeidsmediation begeleidt om samen het conflict op te lossen.

Heb je ruzie op je werk? Dat overkomt ons allemaal wel eens; tussen collega’s onderling, tussen werkgever en werknemer of tussen een leidinggevende en een werknemer. Arbeidsmediation is dan een snelle en voordelige manier voor conflictoplossing. Geen verliezers of compromissen, maar juist win-win. Daar is iedereen bij gebaat.


Mij
MfN-registratie staat borg voor kwaliteit en deskundigheid. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek vertel ik je graag meer over het mediationproces. Bel of mail me.

Share by: