Terug naar overzicht

07-08-2019

Vakantie; vieren of vermijden?

Vanuit de auto zie ik in de verte een verkeersregelaar staan. Wat nu weer, vraag ik me geïrriteerd af, ik heb haast. Maar daar heeft deze knul in zijn geel/oranje hesje natuurlijk geen enkele boodschap aan. En dan zie ik een stroom van kinderen met gekleurde petjes onder begeleiding van vrijwilligers met kartonnen borden de weg oversteken. Op slag verandert mijn stemming in nostalgie. Ach natuurlijk, dit is de week van Okie Dokie Dorp. Het lijkt eeuwen geleden dat onze eigen kinderen reikhalzend uitkeken naar dit vrolijke vakantiedorp van hout.

Betaalbaar of niet
Het initiatief voor dit dorp ontstond veertig jaar geleden, zodat ouders die het minder breed hadden hun kinderen toch op vakantie konden laten gaan naar Okie Dokie Dorp. Nu is het voor iedere beurs toegankelijk en razend populair. Kaarten zijn binnen een paar uur uitverkocht en 750 kinderen met driehonderd vrijwilligers ‘bewonen’ vijf dagen het Oosterpark. Echter, als bestuurslid van Caritas Wijchen weet ik dat er helaas nog steeds gezinnen zijn voor wie ook de prijs van een toegangskaart te hoog is. Gelukkig zijn zij (meestal) zichtbaar voor scholen en sociale wijkteams en zorgen instanties zoals Caritas e.a. ervoor dat juist deze kinderen een plek en een onvergetelijke vakantieweek hebben, zodat de nobele gedachte en mooie ideologie van weleer overeind blijven.

Persoonlijke groei
Vakantiereizen kwamen al bij de Romeinen voor en hadden vooral onder de elite een lange traditie. Vanaf ongeveer de zestiende eeuw, reisden ook leden van de Europese adel en gegoede burgerij. Een van de vormen van vakantie was de "Grand Tour" voor adellijke kinderen: zij werden door hun ouders op reis gestuurd, opdat ze cultureel en persoonlijk gevormd zouden worden. Als ik de beelden zie van feestende jongeren die later brak van de drank hun roes op een overbevolkt strand uitslapen dan lijkt het erop dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden. Maar dat is natuurlijk een eenzijdig beeld. Ook nu reizen jongelui naar de verste uithoeken. Soms op kosten van hun ouders, maar veel vaker verdienen ze hun verblijf ter plekke. En zijn zo in de gelegenheid om andere culturen te ervaren, nieuwe mensen te ontmoeten en persoonlijk te groeien.

Positieve en negatieve ervaringen
Vakantie. Het woord alleen al roept allerlei herinneringen, gevoelens en verwachtingen op. Voor de meesten vooral positief, maar voor sommigen ook negatief. Er zijn mensen die graag op vakantie gaan en de kunst van het loslaten en genieten beheersen. Maar er zijn ook genoeg mensen die er niet aan moeten denken om wekenlang op elkaars lip te zitten, die van de voorbereidingen alleen al acuut in de stress schieten of mensen die als ze van huis zijn heimwee krijgen. Verder kan een vakantie als katalysator werken voor relaties en scheiden mensen vaker na een vakantie. Hardwerkende mensen die gedurende de rest van het jaar hun gezondheid verwaarlozen door onvoldoende slaap en ongezond eten, worden tijdens de vakantie ziek. Daarnaast komt vaak alle opgekropte stress van het afgelopen jaar er tijdens deze verplichte rustpauze uit. Vakantie kan echter ook een moment van overpeinzing, reflectie en bezinning zijn.

Vigilant kan helpen
Ben jij tijdens of na de vakantie tot de conclusie gekomen dat je nu echt toe bent aan een nieuwe uitdaging in je werk? Of besef je dat het tijd wordt om sluimerende of zichtbare conflicten in je relatie, op je werk of met je familie op te lossen? Maak dan een afspraak Vigilant en ga op ontdekkingsreis hoe je jouw problemen kunt aanpakken, zodat er weer ruimte vrijkomt voor persoonlijke groei.Terug naar overzicht