Terug naar overzicht

10-07-2019

Worstelen en wonderen

Laatst zat ik onder een grote parasol op een zonnig terras. Ik raakte in gesprek met een vrouw die aan het tafeltje naast mij zat. Ze vroeg naar mijn beroep en we keuvelden wat. Opeens vertelde ze me op vertrouwelijke toon dat haar laatste contract niet was verlengd. Ze zat ‘in between jobs’, zoals dat zo mooi heet. Ze was wel aan het rondkijken en stuurde af en toe haar cv op, echter zonder resultaat. Zelf had ze de indruk dat het met haar leeftijd had te maken dat ze niet voor sollicitatiegesprekken werd uitgenodigd, maar gaandeweg het gesprek kreeg ik steeds sterker het vermoeden dat er meer speelde.

Worstelen
Haar verhaal was als een waterval van woorden. Ik luisterde en stelde af en toe een vraag, maar het bleef allemaal een beetje vaag. Ze zat niet echt lekker in haar vel, ze sliep slecht, wilde graag stoppen met roken (maar dat lukte niet) en ze dronk eigenlijk meer dan haar lief was. Ze worstelde met issues die ze zelf niet goed kon definiëren. En ik wist eerlijk gezegd ook niet goed meer wat ik uit belangstelling nog kon zeggen. Het gesprek afkappen na haar ontboezemingen, leek me echter nogal tactloos. Gelukkig is er dan altijd nog de wondervraag!

Wonderen
Ik vroeg haar: ‘Stel dat er vannacht een wonder gebeurt. Je gaat slapen en in je slaap gebeurt het wonder. Als bij toverslag zijn je problemen opgelost, maar daar weet je niets van want je slaapt. Je wordt ’s ochtends wakker en waaraan zou je dan merken dat het wonder is gebeurd, wat is er anders?’ Het antwoord floepte er gelijk uit. Zonder aarzelen noemde ze mij wat er zou zijn veranderd. Ze keek me verbaasd aan. Dankzij deze ene vraag kwam ze direct tot de essentie van wat haar dwarszat en waar ze al jaren last van had.

Overleven
Ze wist zich steeds staande te houden, terwijl verschillende gebeurtenissen in het verleden grote gevolgen hadden, en nog steeds hebben, voor haar en haar partner. Omdat ze zo krampachtig probeert steeds het hoofd boven water te houden, beseft ze niet dat ze constant bezig is om te overleven. Zoiets vreet energie, waardoor de lust om in beweging te komen, te veranderen en van het leven te genieten ontbreekt.

Grenzen bewaken
Ze vroeg mij of ik haar wilde helpen en of ze een afspraak kon maken, maar ik moest haar teleurstellen. Als coach moet je goed je eigen grenzen bewaken en zij heeft op dit moment naar mijn idee geen loopbaancoach nodig, maar een psycholoog. Een professional die haar kan helpen met zaken te verwerken, zodat ze hier anders mee leert omgaan. Pas dan zal ze in staat zijn om verder te gaan met haar leven en kan ze de volgende stap zetten op haar carrièreladder.

Vigilant
Ik vertelde haar dat ze tegen die tijd meer dan welkom is om te gaan ontdekken welke baan goed bij haar past. Ik gaf haar mijn visitekaartje en wenste haar het allerbeste. Ze gaf me een hand en bedankte me voor het aandachtig luisteren naar haar verhaal. Ben jij toe aan een volgende stap in jouw loopbaan? Kijk op Vigilant en maak een afspraak voor een gratis intakegesprek.Terug naar overzicht