Terug naar overzicht

05-06-2019

(niet) Kiezen is een keuze

Durven kiezen, is soms op je tanden bijten. Als je voor het ene kiest, zul je het andere moeten laten. Alhoewel, op het moment dat ik ervoor koos om een eigen bedrijf te starten, twijfelde ik geen moment of ik voor mediation zou gaan of toch liever loopbaancoach wilde worden; ik koos bewust voor allebei. En daar heb ik nog geen moment spijt van.

Tussenjaar
Toch moest ook ik leren loslaten; zestien jaar lang gaf ik vol overgave en met veel passie heel mijn ziel en zaligheid aan het onderwijs. Als ik eerlijk ben dan waren het overigens geen zestien, maar vijftien vreugdevolle jaren. Het zestiende jaar moest ik stevig in mijn schoenen staan en stond ik soms tandenknarsend voor de klas. Dat laatste jaar was voor mij eigenlijk een tussenjaar om te ervaren of ik wilde blijven lesgeven of dat ik voor het ondernemerschap durfde te kiezen.

Keuzestress
Jongeren kiezen steeds vaker voor een tussenjaar en gaan dan reizen of werken, vaak in het buitenland, om de beslissing uit te stellen wat ze na hun middelbare schooltijd gaan doen. Keuzestress is iets van de afgelopen decennia en klinkt als een luxe probleem, maar is dat zeker niet. Je kunt er veel last van hebben en daarom moet het absoluut serieus worden genomen. Als ik met jongeren in gesprek ga over hun studiekeuze of loopbaankeuze dan probeer ik hen te laten beseffen dat verkeerde keuzes niet bestaan. Ik gebruik daarbij tools, waarmee ze inzicht krijgen in hun kwaliteiten, valkuilen, van welke activiteiten ze energie krijgen en welke voorwaarden voor hen belangrijk zijn om goed te kunnen functioneren. Dit helpt jongeren vaak om bewust te kiezen voor een bepaalde opleiding, studie, baan of organisatie. Niet kiezen is overigens ook een keuze; je kiest ervoor om de bestaande situatie in stand te houden.

Kies voor jezelf
Iedere keuze brengt je iets. En als later blijkt dat de keuze niet (meer) past bij wie je bent en wat je wilt dan mag je gewoon opnieuw kiezen. Ik zeg niet dat je gelijk moet opgeven wat je doet en de brui geven aan datgene waarmee je bezig bent, maar blijf niet onnodig lang hangen in een baan of studie waar je doodongelukkig van wordt. Kies altijd voor jezelf en niet wat ouders, vrienden of collega’s kiezen of van je verwachten. Elke ervaring is een verrijking, ook minder prettige ervaringen doen je groeien. Al is het alleen maar omdat je nu weet wat je in ieder gevalt níet wilt.

Vigilant helpt kiezen
Mijn gemaakte keuzes zijn talrijk en van geen enkele heb ik spijt. Elke ervaring, kennismaking, cursus en studie heeft me gebracht waar ik nu ben. Alles samen heeft me gevormd tot wie ik nu ben; een betrokken mediator en loopbaancoach die je graag begeleid om jouw weg te kiezen in jouw tempo. Wil je meer weten? Kijk dan op Vigilant en maak een afspraak voor een gratis intakegesprek.Terug naar overzicht